Forum - Beskidy i podgórze Twoim domem - Forum Beskidników - Strona Główna - Beskidy i podgórze Twoim domem - Forum Beskidników -
Zapraszamy na przeniesione forum: forum.pomoc24.net.pl - jeśli chcesz pisać dalej na tym forum to możesz uzyskać login i hasło wysyłając e-mail do administratora: mwidurek@onet.pl

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lista UNESCO w Małopolsce i Podkarpaciu.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum - Beskidy i podgórze Twoim domem - Forum Beskidników - Strona Główna -> Drewniane cerkwie i kościoły
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jm

PostWysłany: Wto Maj 01, 2007 12:46 pm    Temat postu: Lista UNESCO w Małopolsce i Podkarpaciu. Odpowiedz z cytatem

Jeżeli odwiedziliście zabytkowe drewniane kościoły w miejscowości;
- Binarowa,
- Blizne,
- Dębno,
- Haczów
- Lipnica Murowana,
- Sękowa
wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Naturalnego UNESCO w lipcu 2003.

Proponuję - napiszcie o swoich wrażeniach.
Patin
Gość

PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech ktoś wejdzie do wnętrza kościółka w Sękowej pod dzwonnicę ( z tyłu) to poczuje prawdziwego ducha tego miejsca. Zapach ropy, która nasączono drewniane belki budzi trochę skojarzenia z zapachem podkładów kolejowych ale w sumie to nie przeszkadza. Można zabrać dziewczynę ze sobą i np. sie jej tam oświadczyć Smile. To miejsce naprawdę magiczne. Przy okazji można odwiedzić secesyjny pałac w Siarach położony kilkaset metrów nieopodal. Szkoda że po drugiej stronie asfaltowej drogi nie ma już stadniny koni. Pamiętam jeszcze jak miałem kilka lat ojciec zabierał mnie na organizowane tam zawody w skokach przez przeszkody.
Powrót do góry
Pesymista
Gość

PostWysłany: Sro Cze 13, 2007 9:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patin napisał:
Niech ktoś wejdzie do wnętrza kościółka w Sękowej pod dzwonnicę ( z tyłu) to poczuje prawdziwego ducha tego miejsca. Zapach ropy, która nasączono drewniane belki budzi trochę skojarzenia z zapachem podkładów kolejowych ale w sumie to nie przeszkadza. Można zabrać dziewczynę ze sobą i np. sie jej tam oświadczyć Smile.. To miejsce naprawdę magiczne.

Taaa, popatrzeć w górę i zobaczyć rury zraszaczy i instalację do gaszenia ew. pożarów. Romantycznie jak cholera!

Patin napisał:

Przy okazji można odwiedzić secesyjny pałac w Siarach położony kilkaset metrów nieopodal.

I zostać przegnanym przez "człowieka właściciela", bo teren prywatny i "żadnych odwiedzin sobie nie życzę". W sposób chamski zostaliśmy wyrzucenia poza bramę. Top powinno być karalne - kupowanie zabytków ANSZEGO PAŃSTWA I NASZEJ HISTORII i zamykanie ich przed turystami...

pozdro
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro Cze 13, 2007 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze parę lat temu instalacji nie było no ale pewno wynikło to z przepisów lub bezpieczeństwa albo zapobieżenie strawieniu budynku przez pożar. Co do prywatności pałacu w Siarach to musimy jednak szanować własność prywatną bo jednak jest to podstawą kapitalistycznego wyzysku szaro-czarnego luda a stróżowi wystarczyło dać coś do ręki (najlepiej o pojemności 0,5l) jak to robią młode pary co sobotę i wpuściłby może i na komnaty.... Smile Ja tam byłem. Mnie kiedyś pogonił pies mało brakowało ale zdążyłem do furtki. Mam nadzieję że Polacy kiedyś zrozumieją że zachowanie zabytku oznacza znalezienie dla niego nowej funkcji i udostępnienie go wszystkim chcącym go obejrzeć w nowej "biznesowej" formie. Twarde zasady rynku...
Powrót do góry
andrzej_mx

PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 1:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anonymous napisał:
Jeszcze parę lat temu instalacji nie było no ale pewno wynikło to z przepisów lub bezpieczeństwa albo zapobieżenie strawieniu budynku przez pożar. Co do prywatności pałacu w Siarach to musimy jednak szanować własność prywatną bo jednak jest to podstawą kapitalistycznego wyzysku szaro-czarnego luda a stróżowi wystarczyło dać coś do ręki (najlepiej o pojemności 0,5l) jak to robią młode pary co sobotę i wpuściłby może i na komnaty.... Smile Ja tam byłem. Mnie kiedyś pogonił pies mało brakowało ale zdążyłem do furtki. Mam nadzieję że Polacy kiedyś zrozumieją że zachowanie zabytku oznacza znalezienie dla niego nowej funkcji i udostępnienie go wszystkim chcącym go obejrzeć w nowej "biznesowej" formie. Twarde zasady rynku...
Noo... nie do końca ! Bo o ile przodkowie tego pana wybudowali ten przybytek jest wszystko ok !!! Ale jeśli nie?
wodnik

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 2:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale rynek jest rynek... Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
andrzej_mx

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 10:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację ... chociaż ( przynajmniej moim zdaniem ) wolałbym aby burżuacyjne widzimisię prezentowali ludzie w których żyłach płynie krew błękitna. Wink Jakoś łatwiej znieść świadomość iż sam prawnuk pana na włościach Cię prowadza Wink).
Teraz na poważnie ! Szkoda tylko że normalny turysta ciekaw świata spotyka na swej drodze właśnie takie utrudnienia.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum - Beskidy i podgórze Twoim domem - Forum Beskidników - Strona Główna -> Drewniane cerkwie i kościoły Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: